lördag 16 april 2011

Gubbröra

Ingredienser 8 st ansjovisfiléer 4 st hårdkokta ägg 2 st medelstora potatisar, kokta 1 st medelstor gul lök, finhackad smör1 1 st stor knippa dill, finhackad 1 st stor knippa gräslök, finhackad 1 dl vispgrädde eller crème fraiche 2 msk orökt kaviarkavring Gör så här 1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något. 2. Rensa och finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken. 3. Hetta upp en stekpanna. Fräs löken på medelstark värme i smör, utan att den tar färg. 4. Skala och skär potatisarna i centimeterstora bitar. 5. Tillsätt ägg, ansjovis, dill, gräslök, potatis, grädde och till sist kaviar. Rör om. Låt röran småputtra så att den får en lätt krämig konsistens. 6. Servera röran ljummen på tunt skivad kavring.

Frusen chokladtårta

Tänkte prova den här till påsk. Botten: 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor 1,5 dl strösocker 4 st äggvitor Fyllning: 4 st äggulor 3 msk florsocker 1 dl starkt kaffe 100 g mörk choklad 0,25-0,5 dl punsch 3 dl vispgrädde Garnering: 3 dl vispgrädde 50 g mörk choklad Gör så här: Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. 1. Rosta om du vill nötterna i en stekpanna. Det blir godare nötsmak då men detta kan hoppas över. 2. Ta bort skalet från nötterna om du rostat dem. Om du inte rostat nötterna så ska alltså inte skalet tas bort. 3. Mal nötterna med kvarn eller mixa fint i mixer. 4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken. 5. Häll på de malda nötterna och sockret på äggviteskummet. 6. Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret i äggviteskummet. 7. Blanda försiktigt till en jämn smet. 8. Häll smeten i formen. 9. Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter. 10. Låt kakan svalna i formen och lossa kanten efter 10 minuter. Om kakan har krympt så tryck ut den så att den täcker hela formens bottenyta. Fyllning: 11. Förbered chokladen till fyllningen. Dela chokladen i bitar. 12. Häll äggulor, florsocker och kaffe i en kastrull. 13. Vispa äggulorna, florsockret och kaffet till en jämn smet och låt koka upp under omrörning. 14. Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig. 15. Tag av kastrullen från plattan och lägg i chokladen som du delat i mindre bitar. 16. Låt chokladen smälta under omrörning. 17. Vispa till en slät fin smet. 18. Tillsätt punschen och blanda. 19. Låt blandningen kallna. 20. Vispa grädden till fyllningen riktigt tjock. 21. Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen. 22. Vänd ner den i krämen och rör till en jämn slät fin smet. 23. Sätt tillbaka kanten på formen igen och häll fyllningen ovanpå. Ställ in i frysen minst 3-4 timmar eller längre. Servering: 24. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur 30 minuter före servering. 25. Vispa grädden till garneringen. 26. Bred ut eller spritsa grädden över tårtan. 27. Smält chokladen och ringla över. Servera och njut!