tisdag 10 augusti 2010

Dinkellimpa

Bakade det här smarriga brödet idag med mina små. Receptet har jag hämtat från boken "GI för hela familjen" av Ulrika Davidsson".





10 dl dinkelmjöl fullkorn
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst 1 tsk socker
6,5dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl kokta dinkelkorn
1dl solrosfrön
olja till formarna
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör ett hål i mitten och smula ner jästen, strö över sockret (för jäsningen) och tillsätt en dl av det ljumna vattnet. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen väl. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Fördela degen i två 1,5 liters brödformar och låt dem jäsa 30 minuter. Sätt in bröden i ugnen på 250 grader i 10 minuter, sätt ner ugnen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
Variera brödet genom att tillsätta tranbär, aprikoser, valnötter, russin, äpple mm.

Inga kommentarer: