torsdag 4 juni 2009

Kolasmakande päronpaj med frasigt täcke

För 3-4 personer.

Ingredienser:

2 - 3 päron
25 - 50 g smör
3 msk råsocker

Frasigt täcke:

125 g smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn


Gör så här

Skala päronen och skär dem i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna och ha i sockret. Låt sockret sakta smälta och vänd sedan ner päronbitarna och låt alltsammans koka samman så att päronen mjuknar. Rör rumsvarmt smör (eller kör någon sekund i micron så det blir lite halvsmält så där) tillsammans med socker. Vänd ner vetemjöl och sist havregrynen. Häll upp päronen som nu simmar runt i en kolaliknande sås i ugnsfast form. Smula över degen så det täcker hela formen. Grädda i 30-40 minuter i 175 grader eller tills pajen har fått fin färg. Serveras lämpligen med en klick vaniljglass till. (från matklubben)

När jag gjorde pajen gjorde jag krispet för sig i en form och smulade det sedan över glassen och de kokta päronen. Jättegott!

Inga kommentarer: