tisdag 27 april 2010

Citroncheesecake med passionfruktsglasyr

Botten:

150g digestivekex
50g smält smör

Krossa kexen och blanda i det smälta smöret. Platta ut i en springform med löstagbar kant.

Cheesecake:

4 gelatinblad
2ägg
400g philadelphiaost
2dl creme fraiche
1 1/2dl socker
1tsk vaniljsocker
skalet och saften av en citron

Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten. Dela äggen så att du får gulor för sig och vitor för sig. Vispa samman äggulor, philadelphiaost, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal. Hetta upp citronsaften och ta från spisen. Lös upp gelatinbladen i saften och låt svalna en aning. Häll gelatinlösningen i en tunn stråle ner i cheesecakesmeten under omrörning. Vispa äggvitorna och tillsätt dessa. Häll smeten i springformen och låt stå kallt i ca 3-4 timmar.

Glasyr:

1 gelatinblad
4msk socker
4msk vatten
1 passionfrukt

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lös upp gelatinet och krama ur saft och kärnor ur frukten ner i blandningen, skrapa inte med hinnorna. Låt svalna något och häll sedan blandningen över cheesecaken. Låt stå minst en timme. Skär försiktigt med en kniv runt kakan för att lossa den från formen.

Inga kommentarer: