torsdag 16 april 2009

Äppelhavre kubb

Världens godaste bröd. Otroligt saftigt och smakrikt. Håller sig saftigt och gott flera dager efter bak. Ovanligt med hembakat. Alla som får smaka dett underbara bröd älskar det. Alla vill att jag skall baka detta bröd till dem.

DEG 1
2 ½ dl vatten
3 g jäst
187 g hel havre
113 g fint rågmjöl

DEG 2
2 ½ dl vatten
15 g salt
13 g hel kummin
1 ½ dl mörk sirap
½ dl rågsurdeg
875 g vetemjöl special
50 g rapsolja
185 g rivet äpple
20 g jäst


Gör så här

Dag 1:Koka upp vattnet och häll över havrekornen. Låt svalna. Detta kan man göra på morgonen. På kvällen, blanda ner jästen i havren. Rör om tills den löst sig. Blanda ner rågmjölet. Låt blandningen stå tills dagen därpå. Täck med plast.

Dag 2:Lös jästen i rumsvarmt vatten. Blanda ner fördegen och resten av ingredienserna förutom saltet. Blanda runt på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och blanda runt. Jäs gärna i jäslåda då degen växer rejält. Jäs i 2 timmar.Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla och forma till runda små bröd. Ta fram 4 frotéhandukar. Rulla ihop dessa till en hård rulle och gör en ring av dem. Lägg en bakhanduk i mitten på ringen och mjöla den riktligt. Gör samma så du har fyra jäsvaggor. På detta sätt får du höga fina bröd som inte jäser ut på sidorna utan jäser uppåt. Lägg en bulle i mitten av ringen. Täck med bakhandukens kanter. Låt dem jäsa i 60 min. Vidga försiktigt handuken efter hand om bröden behöver mer plats. Sätt ugnen på 250 grader.Ta fram en plåt. Ta försiktigt bort handuksringen. Lyft försiktigt upp brödet och lägg den direkt på plåten. Lägg bröden 2 om 2 på plåten. Sänk direkt ugnsvärmen till 180 grader när du satt in plåten. Grädda i ca 45 min

(recept från matklubben)

Inga kommentarer: