fredag 17 april 2009

Evas stora grova bröd

Ett fantastiskt bröd. Lite grovt. Smidigt som bara den. Inget knådande. Och det blir framför allt många stora skivor. Ett perfekt vardagsbröd om man har en familj som är storkonsument av bröd.

Ingredienser

1 dl rågkross
1 dl kokande vatten
50 g jäst
1 l iskallt vatten
1 ½ dl vetegroddar
1 dl krossade linfrön
2 dl solroskärnor
1,75 msk salt
8 dl (440g) rågsikt
12-15 dl (720-900g) vetemjöl


Gör så här
Lägg rågkrossen i en skål och häll på kokande vatten. Låt svalna. Smula jästen i degskålen. Häll över det iskalla vattnet. Tillsätt rågkross och de övriga ingredienserna. Blanda väl. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar. vänd försiktigt ut degen på bakplåts klädd plåt. Ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200gr. Grädda i 1 timme. Jag brukar vända och knacka på botten och sätta i en stektermometer för att försäkra mig att brödet är färdigt.

(recept från matklubben)

Inga kommentarer: