fredag 17 april 2009

Valnötsbröd

Ingredienser

50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk rapsolja
3 tsk salt
1 tsk mald pomeransskal
200 gram valnötter
100 gram torkade aprikoser
100 gram pumpakärnor
16-18 dl mjöl, hälften vetemjöl och rågsikt


Gör så här
Börja med att mäta upp valnötter, aprikoser och pumpakärnor. Hacka valnötterna och aprikoserna i lite grövre bitar. Pumpakärnor får vara som dom är! Smula ner jästen i en degbunke, (jag körde degen i maskin) och ljumma vattnet till 37 grader. Rör ur jästen med vattnet och slå på lite mjöl i taget och låt maskinen arbeta ca 10 min med en ganska så lös deg. Blanda i övriga ingredienser och kör tills allt blandad sig väl, pytsa på lite mjöl efter hand, 2-3dl mjöl behövs sparas till utbakning. Nu har du fått en ganska smidig men väldigt lös deg. Strö mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45min. Ta upp på väl mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop till två limpor. Lägg bröden på jäsning på en ugnsplåt och skåra ev. med vass kniv. Lägg på bakduk och låt jäsa på plåten ca 20 min. Grädda i 225 grader i 10 min, sänk sedan värmen till 175grader och fortsätt grädda ca 40min. Ta ut bröden och låt den vila på galler utan bakduk så får du en härligt knaprig skorpa!

(recept från matklubben)

Inga kommentarer: